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Issue 127 - End-of-File in Formatted Stream Files1

To: J32

From: Craig Dedo3

Date: May 20, 20014

Subject: Issue 127 - End-of-File in Formatted Stream Files5

Issue6

The editor writes:7

I’m not convinced that end-of-file conditions are fully covered for formatted streams.  Note that8

there is no endfile record in a formatted stream (and I doubt we want there to be one).  A strict9

reading of the 2nd sentence of 9.2.3.2 would tell me that it didn’t apply because the endfile wasn’t a10

result of reading an endfile record, but that’s subtle.  I’d suggest explicitly adding something about11

sequential; didn’t do that myself in case someone thinks that this should apply.12

What happens when reading a partial record at the end of a file?  We say that there may be partial13

records, but I don’t see where we ever say what the effects of such a thing are.  If there is a partial14

record at the end of a file, is it possible to position after it so that it is the previous record?  Should,15

perhaps, reading past the end of a partial record be an error instead of an EOF or EOR condition? 16

Does padding apply to partial records?  Some of these questions are probably best answered17

elsewhere than in 9.2.3.2, but I’ll lump them all into one J3 note.18

Analysis19

This analysis makes use of the ideas developed in paper 01-208, “Design Considerations for20

Stream I/O”.  21

It appears that the existing normative text of the Fortran 2000 draft already answers these22

questions.  It may be appropriate to add some notes in some places in order to make the existing23

text clear.24

Following is a separate analysis of each question in this issue.25

Q1. What happens when reading an endfile record while using formatted steam I/O?26

A1. The second sentence of the current version of 9.2.3.2 starts out with, “For sequential access27

on input, . . .”.  Apparently, the sentence that the first paragraph of this issue refers to is now the28

third sentence of this section, which starts with , “Otherwise, . . .”.  From the context of the entire29

section 9.2.3.2, it is clear that the second and third paragraphs [169:34-37] apply only to sequential30

access on input.  The section then goes on in subsequent paragraphs to discuss sequential access on31

output, direct access, and stream access, in that order.  Thus, this sentence [169:35-36] refers to32

sequential access on input and does not apply to formatted stream input.  The rules for file33

positioning in stream access are in [170:1-2].34

By definition, an endfile record is immediately after the last data record of the file.  Thus, it is35

after the terminal point of a file, whether that file is connected for sequential or stream access. 36

Thus, a program which reads a file that is opened for formatted stream access will never reach the37

endfile record; it will reach the terminal point and generate an EOF condition before it ever reaches38

the endfile record.  39
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Q2. What happens when reading a partial record at the end of a file?1

A2. Reading a partial record has the same effect as reading a complete record.  The only2

difference between a partial record and a complete record is that the partial record does not have an3

end-of-record marker after it.4

Q3. If there is a partial record at the end of a file, is it possible to position after it so5

that it is the previous record?  Should, perhaps, reading beyond the end of a partial6

record be an error instead of an EOF or EOR condition?7

A3. Yes, it is possible to position after a partial record at the end of a file.  Section 9.2.3, “File8

position”, states [169:18-19], “For a file connected for stream access, the file position is either9

between two file storage units, at the initial point of the file, at the terminal point of the file, or is10

undefined.”  Earlier [169:4-5], it states, “The terminal point is the position just after the last record11

or file storage unit.”  12

If a program reads beyond the end of a partial record, the usual rules for reading beyond the13

end of record or end of file apply (9.5.3) [186:40-187:6].  The current language is without14

qualification; it does not distinguish between full and partial records.15

Q4. Does padding apply to partial records?16

A4. Padding applies to partial records just as it applies to full records, for the same reasons.  17

Edits18

[170:26-39] Delete the J3 note.19
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